www.celebritycruises.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Celebrity Cruises.
070 3141555
Een van de meest indrukwekkende vaarroutes in het Celebrity cruiseprogramma is voor mij de kennismaking met Down Under. De Celebrity Solstice vaart de komende weken rondom de eilanden van Nieuw-Zeeland. Aotearoa, het land van de lange witte wolk zoals de Maori hun land noemen. In de afgelopen jaren heb ik het land van de Hobbits, vele malen bezocht, maar de verkenning vanaf een cruiseschip is heel bijzonder. Het uitzicht vanaf het dek, de immense kustlijn, het gevarieerde landschap, de overweldigende natuur, de heerlijke koffie en de ongekend vriendelijke bevolking maken Nieuw-Zeeland voor mij tot een van mijn meest favoriete reisbestemmingen. Ga de uitdaging aan en stap net als Bilbo en Frodo in het avontuur dat Nieuw-Zeeland heet. De bemanning en het schip zorgen steeds weer voor een veilige thuiskomst, zodat je de batterij weer kunt opladen voor een volgend avontuur. Kia Ora, welcome in New Zealand!
Eilandenrijk
Nieuw-Zeeland is bijna net zo groot als Groot-Brittannië, een formaat van zeven maal Nederland. Het Noordereiland wordt door de Maori Te Ika-a-Maui (de vis) genoemd. Het Zuidereiland, de plaats van de groene steen heet Te Waipounamu, in de Maori-taal. Het derde eiland is Stewart Island. Celebrity Cruises biedt jaarlijks in januari en februari verschillende routes aan waarbij je naast een stukje Australië zowel het Zuider- als het Noordereiland van Nieuw-Zeeland bezoekt.
50 Tinten groen
De natuur is hier heel gevarieerd. Alle bekenden landschappen zie je hier in één land. Zoals fjorden, tropisch regenwoud, woestijn, oneindig schapen-grasland, wijngaarden en gletsjers. Je hoeft gelukkig geen keuze te maken welk fjord je wilt bezoeken want de Celebrity Solstice biedt zowel Milford als Doubtful Sound aan. Zorg dat je een fotokaart hebt met voldoende geheugencapaciteit. De schoonheid hier bezorgde mijn camera overuren. Vijftig tinten grijs mag dan een bestseller zijn, hier zie je meer dan 50 tinten groen. De statige varen-bomen en de ontluikende krulknoppen van de vele varen soorten maken je stil van binnen. De vrolijk duikende dolfijnen lijken met het schip te spelen en de zeeleeuwen geven graag een goede brul weg.
Geel-oog pinguïns
Als je om de zuidpunt van Te Waipounamu nadert, zie je aan de horizon Stewart Island. Hier kun je ’s nachts Kiwis spotten. Hier leeft de nationale loopvogel van Aotearoa nog in het wild. Zo blind als een mol, tast de Kiwi met zijn grote gevoelige snavel de aarde af op zoek naar voedsel en maatjes. We varen door en komen in een stukje Schotland. Het stratenplan van Dunedin is een kopie van een deel van Edinburg. De sfeer hier is heel ontspannen, mede door de aanwezigheid van de vele studenten. Treinliefhebbers kan ik de Taieri Gorge trein van harte aanbevelen. Met een stroomtrein vanuit Dunedin de bergen door in het spoor van de voormalige goudzoekers. Heb je meer belangstelling voor de natuur en de bijzonder dieren die hier leven? Ga dan naar het Otago schiereiland. Dit is de thuisbasis van o.a. pinguïns en albatrossen, als de laatstgenoemde tenminste thuis zijn. De pinguïns die hier veel voorkomen zijn de kleine geel-oog pinguïns. Vanuit diep gegraven gangen, loop je op ooghoogte met de pinguïns en kun je hen prima observeren.
Stukje Frankrijk
Naast een grote variatie in natuur, telt het immigrantenland Nieuw-Zeeland vele culturen. Voor de kust van Christchurch ligt het schiereiland Bank met Akaroa. Dit was ooit de thuishaven van de Fransen. Hier heten straten nog ‘rue’ en serveren restaurants Franse specialiteiten. Akaroa is ideaal te voet te verkennen er zijn allerlei wandelingen uitgezet die je zonder gids kunt volgen.
In Christchurch staat de grootste kathedraal van het land. Na de grote aardbeving in februari 2011 zijn veel gebouwen beschadigd, maar de geestdrift van de bevolking is nog in tact. Christchurch is dé tuinstad van Nieuw-Zeeland. Laat je rond punteren op de Avon en geniet van de bloemen en het groen. Iets ten noorden van Christchurch ligt Kaikoura. Dit is de plek om walvissen te spotten. Dat kan vanaf een kleine boot of vanuit een vliegtuig. Vanuit het vliegtuig heb je uiteraard een beter overzicht. Bij het walvissen spotten vanuit de ‘dinghy’ vond ik de emotie sterker. Je bent dichter bij de natuur en het formaat van deze grote zoogdieren maakte op mij enorme indruk.
Op naar Wellywood
En verder gaat de reis. We volgen op zee nu bijna hetzelfde traject als de beroemde Coastal Pacific trein. Deze rijdt tussen Christchurch en de veerhaven bij Picton. Van hieruit verbindt de Interislander Ferry beide hoofdeilanden met elkaar. Wij varen naar dezelfde bestemming: Wellington, de hoofdstad van het land. Deze stad heeft vele bijnamen zoals ‘Windy Wellington’ omdat het hier flink kan waaien. Een andere is ‘Wellywood’ vanwege de sterk opgekomen filmindustrie na de trilogie van Lord of the Rings en recent het avontuur van de Hobbits. Er komen meer Oscar-films uit dit land, denk aan Avatar, King Kong en The Lovely Bones. Een leuke excursie hier is de Weta Workshop Tours. Het team van Sir Peter Jackson geeft hierbij een deel van zijn filmgeheimen prijs.
Wie Nieuw-Zeeland in het klein wil zien, kan het best museum Te Papa bezoeken. In dit interactieve museum leer je van alles over dit mooie land. Je kunt er een aardbeving meemaken of er een virtuele bungy jump maken. De Maori vertellen in hun Marea (gemeenschapshuis) over hun geschiedenis, kunst en cultuur. Het uitzicht over de stad vanuit dit museum aan de baai, is een echt fotomoment
Dansen op de vulkaan
Na al dit moois is het heerlijk om ontspannen na te genieten tijdens een zeedag. De bergachtige kustlijn van het oosten van het Noordereiland trekt aan je voorbij. De kapitein koerst het schip naar Tauranga in de Bay of Plenty. De naam zegt het al, dit is de baai van overvloed. Hier vind je de uitgebreide kiwi- en fruitplantages. Het vruchtbare land voorziet de mensen hier overvloedig van groente en fruit, naast orchideeën en vele planten. De Bay of Plenty is één grote tuin.
Er is vandaag voldoende tijd voor een uitstapje. Wat dacht je van een tocht per kajak of wil je wel eens met je voeten op een werkende vulkaan staan? Dat laatste kan op White Island. Om hier te komen, moet je wel een extra bootreisje maken. De geur van sulfaat (rotte eieren) zal je altijd aan dit eiland blijven herinneren. Net als de bijzondere ervaring om zelf de aardwarmte te voelen, de aarde te horen sissen en stomen. Hier kun je dansen op de vulkaan.
Dobberen in de Bay of Islands
Vóór we in Auckland, de grootste stad van het land aanmeren, brengen we nog een bezoek aan de Bay of Islands. Dit wordt een tender-dag. In dit baaiengebied liggen overal kleine eilandjes, ieder met hun eigen charme en sfeer. Naast eilandhoppen is vissen hier een populaire bezigheid. Wij hebben er vanuit Paihia dolfijnen bekeken en zelfs even met hen gezwommen.
De Bay of Islands is de geboortegrond van Aotearoa. Hier werd het beroemde (misleidende) contract tussen de Engelsen en de Maori getekend in het Waitangi Treaty House. Deze historische locatie ligt op enkele taxi-minuten vanaf het centrum van Paihia. Dat de Maori houtsnijkunstenaars zijn, kun je hier goed zien in het Treaty House en bij de grote ceremoniële kano (de Waka). Als je geluk hebt, zie je hier ook de Maori-begroeting, de hongi. Hierbij drukken de gastheer en de bezoeker, hun voorhoofd en neus tegen elkaar om zo symbolisch de ademstromen te verbinden.
Cape Reinga
Als we Paihia achter ons laten, koersen we naar Cape Reinga, het meest noordelijkste punt van Nieuw-Zeeland. Cape Reinga is een heilige plaats voor de Maori. Hier komen twee waterstromen samen: de Stille Oceaan een de Tasman Zee. Als je goed kijkt, zie je het verschil in het water waar deze twee stromen samenkomen. Als een Maori sterft, neemt de geest van de overledene afscheid van het land bij Cape Reinga. Als we richting onze eindbestemming varen, passeren we ’90 mile beach’. Officieel is dit strand een ‘snelweg’ waarop je (alleen) met een ‘four wheel drive auto’ mag rijden. Favoriet hier is een verkenning vanuit de lucht per helikopter of klein vliegtuigje. Je ziet dan beide zeeën elkaar raken bij Cape Reinga.
Ten zuiden van de strandsnelweg liggen het Trounon Kauri Park en de Waipoua Forest. Hier kun je oog in oog staan met de Kauri bomen, de grootste en oudste bomen in dit land. Deze woudgiganten kunnen tientallen meters hoog worden en zijn pas na 800 jaar volgroeid. Ontmoet ‘the lord of the forest’, Tane Mahuta, de grootste Kauri van het land. Deze reus heeft een diameter van 4,4 meter, je moet dus wel met een aantal mensen zijn om de groene gigant te kunnen omhelzen. Tussen de vele varens wonen en scharrelen hier o.a. bruine kiwi’s, kleine kereru pinguïns en kauri slakken. De eindbestemming van deze zeereis is Auckland, ook bekend als City of sails. Over de grootste stad van dit land vertel ik later meer in een apart blog waarin we ook een bezoek brengen aan Rotorua.
Meer weten?
Celebrity Cruises biedt verschillende vaarschema’s aan rondom Nieuw-Zeeland in combinatie met Australië. Kijk hier voor meer mogelijkheden. Wil je een kijkje nemen op de Celebrity Solstice? Jiulio & Nat hebben aan boord een leuke video gemaakt. Wil je na het lezen van dit blog meer weten over Nieuw-Zeeland, klik dan hier voor de website of voor een korte videoclip.
Foto's met dank aan Tourism New Zealand
Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.