Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.celebritycruises.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Celebrity Cruises.

070 3141555

overlay
  • CXC

City trips Down Under

City trips Down Under

Uitdaging in Auckland, beklim de Harbour Bridge © TNZ

Wie Nieuw-Zeeland zegt, zegt natuur en avontuur! Sportliefhebbers denken aan de Haka, de imponerende strijddans van de All Blacks, het nationale Rugby team. Bijna niemand associeert dit land met bezienswaardige steden. Als je per cruiseschip in Aotearoa komt, kan ik je op het Noordereiland een bezoek aan bijvoorbeeld Auckland en Rotorua van harte aan bevelen. Auckland, de grootste stad van het land verrast me altijd weer door haar uitgestrektheid. De ruimte en de vrijheid die je hier ervaart in een stad met meer dan een miljoen inwoners is heel bijzonder. Rotorua is de hoofdstad van de Maori-cultuur en ademt een totaal andere sfeer. Graag licht ik van beide sluiers een tipje op.

Pak een veerboot vanaf de Ferry Building en bekijk Auckland op een andere manier © Rob Suisted

City of sails
Op een schip Auckland binnenvaren, vind ik nog steeds één van de meest indrukwekkende manieren om deze stad aan te doen. Mijn favoriete plek hier is het Waterfront en het terras bij de “Ferry Building”. Vanaf deze plaats heb je een mooi uitzicht over de vertrekkende en aankomende ferry’s die dagelijks op o.a. Devonport, Waiheke en Rangitoto varen. En links liggen de cruiseschepen. Zowel schepen van Royal Caribbean International als Celebrity Cruises zijn hier graag geziene gasten. Allemaal tegen het decor van de Auckland Harbour Bridge. Op loopafstand ligt het Scheepvaartmuseum waar we nog enkele sporen vinden van de Nederlandse ontdekker van dit land: Abel Tasman. Deze Groninger uit Lutjesgast is hier bekender dan in ons land. Ook al was Tasman zelf nooit in Auckland, zijn passie voor de zee deelt hij met de inwoners van de stad. De bijnaam van Auckland is: ‘City of Sails’, er wordt gezegd dat de stad meer zeilschepen telt, dan inwoners in het centrum. In het weekend en op zonnige avonden is de Hauraki Golf bespikkeld met kleurrijke zeilen. 

Kayakken in de baaien rondom Auckland met Rangitoto op de achtergrond © Julian Apse

Dansen op een vulkaan
Ook al verken je Nieuw-Zeeland vanaf een cruiseschip, een excursie op het water blijft een ontspannen moment. In en rondom Auckland liggen maar liefst 48 vulkaankegels. Vanaf deze heuvels heb je vaak een mooi uitzicht over de omgeving. Veel vulkaanhellingen zijn rijkelijk begroeid en zijn geliefde plekjes om te picknicken. Huur een fiets en koop een broodje bij de bakker, stap op de pedalen en maak er een ongedwongen dag van. Vanaf de Ferry Building vertrekt dagelijks een ferry naar het vulkaaneiland Rangitoto. Deze tocht duurt 25 minuten en vanaf deze schepen maak ik altijd de mooiste foto’s van de stad. Op de hellingen van Rangitoto kun je fijn wandelen (denk aan stevige wandelschoenen!). Ik zag hier veel vogelliefhebbers die hun ogen uitkeken naar de vele exotische vogelsoorten in dit land zoals de Tui, de Blackbird, de Grey Warbler, de Whitehead naast de bij ons bekende vink en merel.

Auckland Museum is een ideale ontmoetingsplek met de Maori © Bob McCree

Maori-cultuur
De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Tussen 500 en 1300 n Chr. kwam dit Polynesische volk in kano’s naar Nieuw-Zeeland gevaren. Na aankomst noemden zij zich Maori en zo kennen wij hen. Ter voorbereiding op een bezoek aan Rotorua, de hoofdstad van de Maori-cultuur kan ik een bezoek aan het Auckland Museum van harte aanbevelen. In dit museum heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de cultuur, de religie, de Haka en de taal van de Maori. In een Marae, Maori ontmoetingshuis worden dagelijks Maori-dansen en vertellingen voorgedragen. Daarnaast beschikt dit museum over een grote collectie Maori-sieraden en houtsnijwerk. Een van de meest gekochte souvenirs in Nieuw-Zeeland is een hanger van ‘green stone’ (jade). Populairste vormen zijn de krul (Koru), de spiraal en de vishaak. De Koru staat symbool voor een steeds vernieuwend leven, de spiraal staat voor vriendschap. En de gever van een vishaak wenst je en goede reis. Daarmee is de tijd rijp om Auckland achter ons te laten en op weg te gaan naar Rotorua.

Boswandeling in het centrum van de stad © TNZ
De aarde borrelt en stoomt in Waiotapu - Rotorua © TNZ

Rotorua
Als ik aan Rotorua denk, zie ik borrelende kleiaarde voor me, geisers die spuiten, stomende putdeksels in de straat én voel ik de heerlijke warmte weer van de warmwaterbronnen. Van verre ruik je de stad al. Al deze vulkanische activiteit produceert een geur van rotte eieren. Het is raar maar waar, hier wen je toch snel aan omdat de natuur zo overweldigend is dat de ogen gretiger zijn dan je neus. Rotorua ligt op de zogenaamde ‘Pacific Rim of Fire”. Dit kun je het best ervaren in Whakarewarewa Thermal Village,  met de kleurrijke geothermische waterpartijen. Oranje, gele en groene waterbassins wisselen af met spuitende en sissende geisers. In dit dorp kun je ook nader kennis maken met de Maori cultuur. Bij aankomst is er een officieel welkom waarbij goede wensen worden uitgedeeld en is er een traditionele begroeting met een neusdruk, de ‘hongi’. Je hebt hier volop de keuze voor je eigen kennismaking naar wens. De een doet mee aan een workshop om zijn eigen sieraad te snijden uit visbeen, de ander leert een Maori dans of doet mee aan een kookworkshop om daarna te genieten van een ‘hangi’, een maaltijd bereid in de warme aarde. Wat je ook kiest, de kans is groot dat je de Maori voor altijd in je hart mee draagt.

 

Traditioneel Maori welkom © Bob McCree

Als je Rotorua wilt bezoeken, is dat het handigst met Celebrity Cruises vanuit de haven van Tauranga. Vanaf hier is het een kleine anderhalf uur rijden naar Rotorua.

Pruttelende modderpoelen, als basis voor een ontspannen bad © TNZ

Nog enkele tips


• Op de route van Tauranga naar Rotorua ligt bij Matamata, Hobbiton.              Hier kun je de sporen van Bilbo en Frodo volgen.

• Probeer eens een modderbad in Hells Gate… 


• Meer weten? Kijk eens op de website van Tourism New Zealand

Broek uit, rok aan, wordt Maori voor een dag © Paul Abbitt

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.