Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.celebritycruises.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Celebrity Cruises.

070 3141555

overlay
  • CXC

Ontdek Tallinn met Celebrity Cruises

Ontdek Tallinn met Celebrity Silhouette

Heerlijk uitwaaien op de Celebrity Silhouette

In het eerste deel van het Noord-Europa programma met Celebrity Cruises hebben we kennis gemaakt met de Berlijn. Dit is één van de zeven hoofdsteden die je bezoekt tijdens deze interessante zeereis met Celebrity Silhouette vanuit Amsterdam. Onbekender maar daarom zeker niet minder leuk is Tallinn, de hoofdstad van Estland. Dit is een van de best bewaarde hoofdsteden van Noord-Europa. Je waant je in de middeleeuwen als je door Vanalinn, het oude centrum loopt. Omdat je helaas maar één dag hebt voor deze prachtige stad, zal ik je net als voor Berlijn vijf tips geven zodat je het maximale plezier uit je bezoek kunt halen.

Zicht op Tallinn met haar kerk- en TV-toren

Aankomst in Tallinn
Als je naar Tallinn vaart zie je de torens van de oude stad al van veraf. Als je dichterbij komt ontdek je ook de oude stadsmuren. De cruiseterminal ligt op circa 800 meter lopen van het oude centrum. Bij de ingang van het havengebied is een lokale bushalte van waaruit bussen je in een paar minuten naar het grote centrale busstation bij A.Laikmaa rijden. (losse kaartjes kosten ongeveer € 1.70). Als je door het grote winkelcentrum loopt en de verleiding van de vele winkels kunt weerstaan, ben je binnen vijf minuten bij de oude stadspoort (Viru Värav). Vanaf die plek stap je zo de middeleeuwen in. Trek gemakkelijke schoenen aan met een stevige zool want overal liggen kinderkopjes.

Sfeervolle straatjes in het oude centrum van Tallinn

Tip 1 Karariina Kaik
De taal van Estland is misschien niet zo gemakkelijk, maar je kunt er wel gewoon met Euro’s betalen. De oudste straat hier heet Kataiina Kaik (de Catharine straat) vanouds her het centrum van de ambachtslieden. Wij zagen er prachtige ambachtelijke producten zoals mond-geblazen glas, hand geweven stoffen en aardewerk. Net voor en achter deze straat liggen verschillende bezienswaardigheden zoals de kloostergang van de Catharinaklooster, iets verder op het Dominicaner klooster. Dit is een van de oudste gebouwen hier en de bronnen gaan terug tot 1246. Rechts naast het klooster zie je het uien dak van de orthodoxe St. Nicolas kerk. Dit is het eerste bouwwerk in Tallinn dat in de classicistische stijl is gebouwd.

Uitzicht op binnenplein vanaf de toren bij het oude raadhuis in Tallinn


Tip 2 het Oude Raadhuis
Je kunt er niet omheen. Dit machtige Gotische Raadhuis (1402-1404) staat als een machtssymbool op het raadhuisplein (Raekoja Plats). Dit is het enige gotische raadhuis dat in de Baltische Staten de tijd en strijd heeft overleefd. De toren is 64 meter hoog en is in de maanden juni t/m augustus te beklimmen. In de zomermaanden juli en augustus is het raadhuis zelf te bezoeken. Entree € 5 en gratis met de Tallinn Card.

Uitzicht vanaf de oude stadsmuur in Tallinn

Tip 3 Wandeling over de oude stadsmuur
De oude stad wordt nog deels omgeven door de oude stadsmuur. Op enkele plaatsen kun je over deze dikke 1,9 kilometer lange muur wandelen. Zoals bij het Toompe Paleis, van veraf herkenbaar door de in 1387 gebouwde toren de Lange Herman. Een ander deel kun je beklimmen tussen het Torenplein (Tornide Väljak) en Nunnatoren. Van mede cruisegasten hoorde ik dat zij de 124 meter hoge toren van de Olavkerk hebben beklommen. Vanaf dit punt hadden ze een 360-graden uitzicht over stad en omgeving.

Ontdek de wijk Kalamaia via de Cultuurkilometer

Tip 4 De wijk Kalamaja
Kalamaja is de wijk waar de inwoners van Tallinn zelf ook graag komen. Het is een ontspannen wijk met veel houten huizen, net naast het oude centrum. In 2011 is hier de Cultuurkilometer uitgezet. Deze drie kilometer lange route begint aan de havenkant van de wijk en wijst je de weg langs het cultureel erfgoed, de oude Patarei gevangenis en het oude zeefort, het watervliegtuigmuseum (Lennusamam) en de belangrijkste musea van Kalamaja. Bij het Kalajama-Park eindigt deze route in de Tööstuse straat.

Onderzeeër Lembit in Maritiemmuseum in de wijk Kalamaja in Tallinn

Tip 5 Museum van de watervliegtuigen
Honderd jaar gelden (1916-1917) is hier, als onderdeel van het Tsaar Peter de Grote zeefort, een unieke hangaar gebouwd. Het zijn de eerste betonnen schuilruimtes voor grote militaire vervoersmiddelen in Europa. In 1930 is Charles Lindbergh, de vliegpionier hier geland. Nu vind je het militaire- en scheepvaartmuseum. De onderzeeër Lembit (1936) is het pronkstuk van de collectie. Naast dat er veel te zien is, kun je ook in simulators zelf ervaren hoe het voelt om boven Tallinn te vliegen. Gratis met de Tallinn Card anders € 14 entree.

 

Oplaadpunt voor je Smart Card

Plan je eigen busroute
Busroutes kun je zelf opzoeken op deze Engelstalige site van de busmaatschappij. Als je relaxt een dag wilt toeren is de Tallinn Card misschien een idee. Met de Tallinn Card heb je naast gratis openbaar vervoer (bussen, trams en trolleybussen), veelal gratis en soms met grote korting toegang tot de grote musea. De Tallinn Card biedt twee themaroutes: Citysightseeing Tallinn en de Tallinn City Tour.
Je kunt ook een zogenaamde Smart Card kopen (basis € 2 ) en daarna kun je de pas bij het busstation opladen met een zelf gekozen bedrag. Voor € 3 kun je met de Smart Card 24 uur vrij reizen. Dit is al snel goedkoper dan enkele losse kaartjes à € 1,20 enkele reis.

Ook in Tallinn rijdt de Hop-on-Hop-off bus

Wil je meer weten over Tallinn? Kijk dan hier op de officiële website van de VVV. 


Vanaf 2 mei 2016 vertrekt Celebrity Silhouette om de week vanuit Amsterdam naar Scandinavië, de Baltische Staten en Rusland.


© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau

Go Big!

Tot 31 maart 2016 kun je nog gebruik maken van het Celebrity Go-Big programma! Hier vind je de voorwaarden voor de celebrity Europa Savings.

Tot 31 maart 2016 kun je nog profiteren van celebrity Europa Savings.

Delen op social media

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.