Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.celebritycruises.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Celebrity Cruises.

070 3141555

overlay
  • CXC

Scheepvaartmuseum in Amsterdam

VOC Amsterdam 25 jaar aan de steiger bij Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een inspirerend beginpunt van een zeevakantie met Celebrity Cruises. Deze plek vol van nautische historie en maritieme wetenswaardigheden ligt op kleine afstand van de Amsterdam Passenger terminal. Op 2 mei a.s. begint het Nederlandse cruiseseizoen voor Celebrity Cruises weer in Amsterdam. Kom lekker op tijd naar onze hoofdstad en combineer je cruise eens met een bezoek aan dit bijzondere museum.

Het Grote Pleyn wordt ook gebruikt voor feesten en vergadeirgen. Hier EU top 2016

Onze maritieme geschiedenis
In dit interactieve museum ontdek je 500 jaar Nederlandse zeevaartgeschiedenis. Als je naar het museum loopt, lijkt het een onneembare vesting. Het gebouw werd in 1656 (de Gouden Eeuw) ontworpen door Daniel Staplaert. Het deed eerst dienst als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Amsterdam was in die tijd de grootste haven ter wereld. Sinds 1973 mag het Scheepvaartmuseum dit gebouw haar thuisbasis noemen. Via de entree kom je als eerste op het Grote Pleyn dat overkapt is met een indrukwekkend glazen dak. Op dit plein wordt ook gefeest en vergaderd. Bij de entree is het gebruik van een audiotour inbegrepen. Ik kan je die van harte aanbevelen want je krijgt heel veel extra informatie.

VOC Amsterdam (replica) collectie Scheepvaartmuseum Amsterdam

Binnen & buitenplezier
De collectie van dit museum is enorm. Onder de 1.800 scheepsmodellen bevindt zich het oudste Nederlandse oorlogsschip uit 1560. Daarnaast zijn 350 zogenaamde half modellen te zien en ruim 60 modellen van machines en motoren. Ik zie maquettes, bouwtekeningen, fotoboeken, vlaggen, souvenirs, glas, zilver, porselein en scheepsonderdelen waarvan ik niet weet wat je er mee zou kunnen doen. Dat de zee en schepen geliefde onderwerpen zijn voor schilders kun je hier zien in de afdeling ‘Schilderijen’. Als kers op de taart liggen buiten nog een kleine 60 schepen aan de steigers. Hiervan heb ik er twee bezocht: De Koningssloep (1842) en de replica van de VOC Amsterdam. Dit schip viert dit jaar dat het 25 jaar aan de steiger ligt op deze mooie plek.

Videoanimatie terug keer van de Koningssloep Scheepvaartmuseum Amsterdam

Video met terugkeer van de Konigssloep

Geographia (1482) een van de vele atlassen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam foto Wilma Lankhorst

Bezoek aan de Oostvleugel
Na mijn bezoek aan de VOC Amsterdam en de Koningssloep, neem ik een kijkje in de Oostvleugel. Radio presentatrice Mieke van de Weij, stuurt me via de audiotour naar de eerste verdieping waar mijn reis begint met ‘De Atlassen’. Het is altijd handig om een goede kaart bij je te hebben als je op reis gaat. Ik lees over de Ptolemaeus atlassen zoals de Geographia uit 1482, De Amsterdamse zee-caerten uit 1582 samengesteld door Albert Haeyen en het pronkstuk van het museum de Atlas Mayor van Joan Blaeu. Deze laatste was in de Gouden Eeuw zeer gewild. Aan het einde van de zaal ga je links af en kom je in een grote ruimte met allerlei miniatuur scheepsmodellen die je op allerlei manieren kunt verkennen.

Pak een stoel en geniet van de vele fotoboeken in de lounge van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Navigeren & recreëren
Op de tweede etage krijg ik een introductie in het navigeren. Het is alsof ik op de brug sta van een schip. Aan boord tijdens een cruise altijd een van mijn favoriete bezoekjes. Helaas lukt dat niet altijd, maar als het aangeboden wordt, is een brugbezoek zeker de moeite waard. Hier in het museum zie ik sterrengroep als lichtpuntjes op de wanden, op de vloer lopen breedtegraden en ik zie de vraag: waar ben ik nu? Het antwoord staat iets verder op: 52°22’ 18,28’N Ik zie vaders met hun zoon, dochters met opa’s en opa’s met kleinkinderen. De grootvader heeft vaak een nautisch verleden en zijn kind of kleinkind hangt aan zijn lippen om de verhalen uit de eerste hand te horen. Aan het einde van deze zaal rechts kom je in een grote lounge. Hier liggen vele fotoalbums en ook de muren hangen vol met familiekiekjes. Ik pak het album van Willem Job, hij was purser in de periode 1924-1935 op een cruiseschip.

De slag bij Gibraltar 1607 door Cornelis Claesz van Wieringen coll. Scheepvaartmuseum Amsterdam

De slag bij Gibraltar
Ik sluit mijn bezoek aan het Scheepvaartmuseum af met een wandeling door een maritiem landschap vol Hollandse meesters. De zee, het strand, schepen en het leven aan boord is al eeuwen een favoriet onderwerp voor kunstenaars. Zie hier enkele prachtige exemplaren zoals het grootste maritieme werk van Cornelis Claesz van Wieringen (1575-1633) die de slag bij Gibraltar van 25 april 1607 schilderde. Tijdens deze zeestrijd waren de Spanjaarden de tegenstanders van onze landgenoten, onder leiding van kapitein Jacob van Heemskerk. Met een hoofd vol nautische kennis, loop ik terug nar het Grote Pleyn. Daar schijnt de zon door het glazen dak. Voordat ik de audiotour inlever, kan ik de verhalen naar mezelf mailen via een apart station in het museum. Aan boord van de Celebrity Silhouette kan ik straks nog eens lekker namijmeren over onze trotse zeevaartgeschiedenis. Happy sailing!!

Het Scheepvaartmuseum is dagelijks geopend van 9 tot 17.00 uur.

 
Dit voorjaar is het museum tijdelijk gesloten van 10 t/m 24 april en van 29 mei t/m 3 juni 2016. Dan vergadert het EU-parlement er op het Grote Pleyn.

Daan Roosegaarde bekijkt zijn horizon in het Pop-up museum van DWDD in Allard Pierson Museum in Amsterdam


Tot 22 mei a.s. is een deel van de schilderijencollectie te zien in het Pop-up museum van De Wereld Draait Door in het Allard Pierson Museum aan het Rokin in Amsterdam. 

Op deze speciale site kun je jet museum ook thuis (of aan boord) digitaal bezoeken. 

Hier vind je alle data van de Celebrity Silhouette cruises met vertrek uit Amsterdam in 2016.


©tekst en videoclip Wilma Lankhorst
gebruik foto's met dank aan © Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Delen op social media

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.